We hebben het bij Leapsix vaak over responsive technieken. Maar wat zijn responsive technieken nou eigenlijk? Nog belangrijker, waarom kan je tegenwoordig geen goede website meer lanceren zonder responsive technieken? In dit artikel zullen we uitleggen wat responsive is.

Wat houdt responsive in?

Vrij vertaald betekend “responsive” in het Engels “aanpassend” of “reactief”. Het komt er op neer dat een responsive website zich aanpast aan haar omgeving. Bezoek je de website met een smartphone, dan zullen bijvoorbeeld de teksten kleiner worden en elementen andere posities krijgen. Het scherm is namelijk een stuk kleiner dan een computer scherm. Als je de website daarna met een tablet bezoekt, is er meer ruimte en daar zullen de elementen dus anders reageren. Teksten worden groter en elementen zullen zich weer aanpassen aan de hoeveelheid ruimte. Dit zorgt er in essentie dus voor dat je website op alle apparaten even goed reageert en er altijd een maximaal mogelijke gebruiksvriendelijkheid is.

Vroeger had je voor elk apparaat een aparte website of applicatie nodig. Dit zorgde voor extra hoge kosten, je moet immers meerdere website’s bouwen en onderhouden. Sinds kort is het mogelijk om met speciale webdesign technieken je website zo in te richten dat er rekening wordt gehouden met alle apparaten tegelijkertijd. Voor jou heeft dit als grote voordeel dat je bij Leapsix maar één website hoeft bij te houden. Al onze thema’s zijn responsive.


Voorbeeld van responsive webdesign
Voorbeeld van responsive webdesign. Op elk apparaat een 'andere' website.

Waarom is responsive tegenwoordig essentieel?

Als je de huidige trend en voorspellingen bekijkt, zullen er steeds meer mensen gebruik maken van smartphones en tablets. De reguliere computers zullen minder belangrijk worden. Je moet er dus rekening mee houden dat je bezoekers een kleiner scherm gaan gebruiken.

Daarnaast heeft Google op 21 april 2015 een belangrijke update uitgebracht. Met de update is het eigenlijk verplicht geworden om een responsive website of website te hebben. De zoekmachine houdt rekening met gebruiksvriendelijkheid op mobiel. Een website die niet responsive is, is veel slechter bruikbaar op een mobiel apparaat en dit levert minpunten op in de zoekmachineoptimalisatie en zorgt direct voor minder bezoekers.

Responsive met Leapsix

Alle thema’s die wij aanbieden bij Leapsix maken gebruik van responsive technieken. Wij geloven niet in website’s zonder responsive. Een website moet op alle apparaten gebruiksvriendelijk zijn.

Starten